Powered by Shoebedo & 42.2 Running store

TENISICE

autor 42.2 Running Academy

Kako odrediti koje su mi potrebne? Ima li uopće razlike između tenisica za trčanje osim u cijeni? Vječna borba sa širokom ponudom raznovrsnih tenisica za svima nam zajedničku aktivnost, trčanje.

Svaka osoba ima određen način na koji gazi na podlogu te prema tome postoje 3 kategorije:

Postoji nekoliko načina da bi odredili na koji način naša stopala gaze:

1. Ode se do najbližeg ortopeda i napravi skeniranje stopala (najpreciznija metoda)

2. Pogledamo potplat iznošenih tenisica s koje strane su najviše potrošene

3. Uzmemo karton površine dovoljne za otisak stopala...bosu nogu namočimo vodom i pritisnemo stopalo na karton (otisak koji dobijete možete usporediti s jednom od 3 kategorije koje smo naveli)

Nakon što smo odredili način na koji gaze naša stopala možemo bez problema navratiti u dućan tenisica za trčanje i tražiti kategoriju modela koje su za vas namijenjene.

Bitne stvari na koje trebamo obratiti pažnju pri odabiru tenisica:


1. Tenisice za trčanje moraju OBAVEZNO biti minimalno pola broja veće od vaše standardne veličine.

- kada obučete tenisicu na stopalo, zavežite vezice i gurnite stopalo koliko ide prema naprijed da dodirnete unutarnji vrh tenisice s prstima. Nakon što ste došli do unutarnjeg prednjeg djela tenisice s prstima, između pete i stražnjeg ruba tenisice mora ostati prostora za komotno jedan prst

2. Ako se radi o težim trkačima (M i Ž) , zatražite od trgovca modele tenisica s boljom amortizacijom (da bi smanjili stres na zglobove i kralješnicu) i boljom stabilizacijom (da stopala kod prenošenja sile na podlogu ne bježe u stranu, već da gaze što prirodnijim položajem)

3. Obavezno trgovcu naglasite po kojem terenu imate namjeru trčati jer će vam prema tome ponuditi adekvatne tenisice

- cestovne tenisice su obične lakše, udobnije te im je potplat ravan...dok je brdska tenisica za makadam na potplatu nazubljena ripnama zbog boljeg držanja podloge te su manje fleksibilne od cestovnih zbog boljeg držanja stopala na neravnim terenima 

- ako se odučite kupiti samo brdske tenisice, nastojte izbjegavati asfalt jer će se nazubljeni potplat vrlo brzo potrošiti i uništiti

4. Za trčanje po mokrim terenima (kiša, snijeg, blato...) imate mogućnost odabrati tenisice sa GORE-TEX vodonepropusnom membranom koja štiti stopalo od ulaska vode i zadržava toplinu

Dolazimo do većini presudnog djela odabira tenisica...CIJENA!

Nije bitno jeste li tenisice platili 1300 kn ili 300 kn na nekakvoj rasprodaji. 

Kod tenisica vrijedi ona stara "koliko para toliko muzike"...osim ako smo naišli na opaku rasprodaju!

Cijenu diktira brand, namjena, udobnost, amortizacija, stabilnost, dugotrajnost i još nekoliko čimbenika.

Kod tenisica nižih klasa i manjih cjenovnih razreda je problem što nisu dizajnirane da izdrže veće zahtjeve od nekoliko desetaka kilometara tjedno... Tu nastupa ekipa iz jačih kategorija. Osnovni i jeftiniji modeli obično su izrađeni od manje kvalitetnih materijala koji ne izdrže velike kilometraže te dolazi do deformacija potplata ili pucanja konaca gornjišta, odljepljivanja..ima svega.

Najjednostavnije bi bilo reći...ako ste početnik i krećete s prvim koracima, nema potrebe izdvajati velike iznose za tenisice. Kako se kilometraža povećava, povećavat će se i potreba za izdržljivijim i udobnijim tenisicama.

Nekakav prosjek trajnosti tenisica za trčanje je 600 - 700 km. Nakon tih udaljenosti materijali gube svojstvo amortizacije koje su imali na početku korištenja i vrijeme je za zamjenu...U suprotnom riskiramo nepotrebnu ozljedu.

 

Podijeli